Tidebönerna

På Laurentiistiftelsen ber vi under terminstid dagligen med det som kallas Tidegärden. Med den det följer vi en mångtusenårig tradition som även Jesus levde i. Tidegärden är kyrkans dagliga bön där vi bär fram hela skapelsen och alla människor inför Gud och hjälper varandra att hålla bönens låga levande i S:t Laurentii kyrka.

Den bärande grundpelaren i tidegärden är psaltaren, Bibelns egen bönbok, och andra bibliska texter och sånger. En tidebön är alltid uppbyggd på samma sätt med växelläsning och gemensamma sånger/läsningar. Vilka psalmer oh annat som brukar skiftar genom veckan och över året. Det finns ett häfte som gör det enkelt att följa med även om man är ovan vid formen. Var dag mår bra av att inledas och avslutas i bön; bönen inramar dagen och ger den riktning.

Böner på Laurentiistiftelsen

Här på Stiftelsen ber vi följande tideböner terminstid:

 

Laudes kl. 8.00

Måndag – fredag ber vi morgonbönen Laudes. Namnet laudes är latin och betyder “lovpsalmerna”. Detta är kyrkans högtidliga morgonbön som erinrar om morgonoffret i Jerusalems tempel, om Kristi uppståndelse, om naturens uppvaknande och om människans upprättelse. Laudes är vår hyllning till den Uppståndne som är “en soluppgång för dem som är i mörker och i dödens skugga” - ur Sakarias lovsång (Luk 1:68-79), som bes i varje laudes.

Vesper kl. 17.00

På lördagar och söndagar ber vi även vesper i kyrkan för att högtidlighålla Herrens dag. Vesper är latin och betyder “kväll”. Denna bön motsvarar aftonoffret i templet och firas vid den tid då påskalammet slaktades, då Jesus instifatde nattvarden och sjöng ‘lovsången’ (psaltaren 113-118), samt då han togs ner från korset. Vespern är vår lovsång för Kristi närvaro (i världen, i kyrkan, i mig) och en förbön för hela mänskligheten. I vespern ber vi Marias lovsång (Luk 1:46-55).

Lördagens Ljusvesper är av det festligare slaget och innefattar sjungen bön, handljus och ibland rökelse. Med den inleds kyrkans firande av söndagen.

Completorium kl. 21:00

Completorium ber vi söndag – torsdag, ibland läst och ibland helt eller delvis sjunget. Namnet på denna bön före sänggåendet, completorium, är också latin och betyder “fullbordan”. Vi ber om Guds beskydd, och i förening med Jesus överlåter vi vår ande i Faderns händer inför sömnen. Kristus, “Ljuset med uppenbarelse och härlighet” (Symeons lovsång, Luk 2:29-32) , har för alltid skingrat nattens och dödens fasor. Completorierna inleds med en syndabekännelse.

I Completoriet ber vi en lite längre förbön som varierar lite från dag till dag för att täcka in olika områden av livet. I förbönen innefattas bl.a. studentlivet i Lund, våra systerstiftelser runt om i Sverige och världens frälsning. Vi ber också för alla boende på Stiftelsen och våra understödjare i “Laurentiistiftelsens vänner”, några varje dag. I en tvåveckorscykel har vi bett igenom alla som bor här.

Välkommen att dela vår bönegemenskap i tidebönerna. Och även du som inte deltar kan glädja dig över att vi ber för dig.